Huurrecht

Het Huurrecht

 

Het huurrecht houdt zich bezig met alle regels op het gebied van huur. De huurovereenkomst is een overeenkomst waarbij de ene partij, de verhuurder, zich verbindt aan de andere partij, de huurder, om een zaak (of een gedeelte daarvan) in gebruik te verstrekken; de huurder verbindt zich tot een tegenprestatie: betalen (art. 7:201 BW).

Vaak wordt bij huurrecht gedacht aan verhuur van huizen of kamers, maar dit kan ook iets totaal anders zijn zoals bijvoorbeeld het (ver)huren van bijvoorbeeld een kano of een auto.

De wetgever heeft onderscheid gemaakt onderscheidt tussen drie types huur:

huur van een woning,
een middenstandsbedrijfsruimte (zoals een winkel of horecapand), en
overige bedrijfsruimte (o.a. kantoorruimte).

Voor ieder type huur gelden andere regels en met name een een ander regime wat betreft de wijze van beëindigen van de huur. Soms zijn er behalve de huurder en verhuurder ook derden betrokken bij een huurovereenkomst, bijvoorbeeld een bank. Wij beschikken over een ruime ervaring en geven zowel huurder als verhuurder advies in huurgeschillen.

Huurovereenkomst middenstandsbedrijfsruimte. Deze overeenkomst
wordt over het algemeen aangegaan voor een periode van 5 + 5 jaar. Dit is wettelijk vastgelegd. Deze zogenoemde termijnbescherming beoogt de ondernemer de kans te geven om zijn investeringen in het gehuurde terug te verdienen. Na het verstrijken van de eerste vijf jaar kunnen zowel huurder als verhuurder de huurovereenkomst beëindigen door opzegging. Voor de verhuurder is deze opzeggingsmogelijkheid echter wel wettelijk beperkt. Wij kunnen u daarin adviseren.

Huurrecht bedrijfsruimte: huurverhoging en huurverlaging. De huurders van middenstandsbedrijfsruimte kunnen zich ook beroepen op huurprijsbescherming. Dit wil zeggen dat de huur niet zomaar verhoogd kan worden. Hier geldt een uitgebreide procedure voor waarbij uiteindelijk – als partijen er niet uitkomen – de kantonrechter de huurprijs kan vaststellen. Onze juristen hebben een zeer ruime ervaring in dit soort procedures.

De meeste rechten en plichten van de huurder en verhuurder zijn vastgelegd in boek 7 van het Burgerlijk Wetboek. Deze plichten worden het regelend recht genoemd: partijen mogen er van afwijken, en als dat niet gebeurt zijn de regels van de wet van kracht.

Daarnaast zijn er enkele andere wetten en bepalingen die over specifieke onderdelen van het huurrecht gaan, zoals het Besluit servicekosten of het Besluit huurprijzen woonruimte.

Indeplaatsstelling en renovatie. Een punt waarover wij regelmatig geraadpleegd worden is het leerstuk van de indeplaatsstelling en geschillen rond renovatie. Indeplaatsstelling wordt des te urgenter bij verkoop van de overneming en het is goed om te weten dat iedere huurder daar in beginsel recht op heeft. De verhuurde moet daaraan meewerken. Een vergaande verplichting dus. Als een verhuurder een pand wil renoveren heeft een huurder echter de verplichting om mee te werken. Ook dit leidt regelmatig tot procedures waar onze juristen bij betrokken zijn.

Huurovereenkomst kantoorruimte
Voor kantoorruimte geldt een grote mate van contractvrijheid en zijn er weinig juridische verplichtingen. Dit betekent ook dat er aan de huurder weinig bescherming is toegekend. Na afloop van het contract kan de overeenkomst op ieder moment worden opgezegd door huurder of verhuurder. Wel kan de huurder aanspraak maken op zogenaamde ontruimingsbescherming. De rechter zal dan in een belangenafweging bepalen of de huur nog voor een beperkte termijn kan worden voortgezet.
De ontruiming kan met maximaal drie keer een jaar worden uitgesteld.

Onze juristen hebben verstand van huurzaken en helpen u graag bij het bepalen van uw positie en zonodig bij de consolidatie van deze positie in de rechtszaal.

Bij welk onderwerp heeft u hulp nodig?

Huurwoning
Huurbeëindiging, wat nu?
Problemen bij huurachterstand
Huurbescherming bij tijdelijke huur
Achterstallig onderhoud
Ontruimingsbescherming
Einde huurcontract
Opzegging huurcontract
Problemen bij de renovatie
Huurprijsgeschil

Kortom; voor alles waar u met het huurrecht te maken krijgt, kunt u bij de West-Friesland Juristen terecht! 

 

Follow Us:

Hier kunt u ons vinden

Atoomweg 10

1689 RL HOORN

E: jurist@westfrieslandjuristen.nl

P: 020 -215 93 93 (afspraken via hoofdkantoor)

Atoomweg 10, Hoorn